Με 380.000,00 ευρώ επιχορηγούνται φορείς σε όλη την Ελλάδα, για την υλοποίηση Πολιτιστικών Δράσεων και Προγραμμάτων με στόχο την προώθηση της καθολικής προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στον Πολιτισμό. Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος “Δημιουργική Ελλάδα – Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού 2024”.

Οι επιχορηγήσεις, ανακοινώθηκαν μετά από πρόσκληση μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων, που εκκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου 2023, για επιχορήγηση ή/και παροχή αιγίδας σε φορείς, με τον παραπάνω σκοπό.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, υποβλήθηκαν συνολικά 45 προτάσεις από φορείς. Η Ομάδα Εργασίας γνωμοδότησε θετικά υπέρ της επιχορήγησης και παραχώρησης αιγίδας κατά περίπτωση σε 42 φορείς.

Το πρόγραμμα «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2024» υποστηρίζει έμπρακτα το Σύγχρονο Πολιτισμό σε όλη τη χώρα. Βασική επιδίωξη του είναι η ενίσχυση και ανάδειξη αξιόλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων/δράσεων/πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανανέωση του ενδιαφέροντος των πολιτών για τις σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Βασικοί στόχοι της πρόσκλησης –μεταξύ άλλων- είναι οι εξής:

  • Την ανάδειξη καλλιτεχνών με αναπηρία ή/ και χρόνιες παθήσεις και την προώθηση της ελευθερίας της έκφρασής τους μέσω της τέχνης.
  • Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και συμπερίληψης μέσω της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
  • Ενθάρρυνση δημιουργών – φορέων – ομάδων που ασχολούνται συστηματικά με παραγωγή πολιτιστικών-καλλιτεχνικών δράσεων που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία.
  • Δικτύωση και συνεργασία σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, μεταξύ πολιτιστικών-καλλιτεχνικών φορέων ατόμων με αναπηρία και φορέων επιχειρηματικότητας.
  • Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των ατόμων με αναπηρία στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα και την ενθάρρυνση της δικτύωσής τους με άλλους φορείς.
  • Την προώθηση των συνεργασιών με καλλιτέχνες και σχήματα από το εξωτερικό που εξειδικεύονται στην παραγωγή πολιτιστικών δράσεων με και για άτομα με αναπηρία.
Share on Pinterest