«Εθισμός στο κινητό τηλέφωνο – Η νέα πανδημία»
Μια καινούρια εξάρτηση που επηρεάζει μικρούς και μεγάλους σε επικίνδυνα επίπεδα που καθημερινώς πολλαπλασιάζεται. Η επιστήμη έχει σηκώσει ψηλά τα χέρια, δεν υπάρχει αντίδοτο και η εξάρτηση επηρεάζει τους πάντες και τα πάντα. Τα παιδιά στα πρώτα πέντε λεπτά που θα ξυπνήσουν ανοίγουν το κινητό. Δεν θα πάνε τουαλέτα, δεν θα πάνε να μιλήσουν στη μαμά, θα συνδεθούν με την πραγματικότητα μέσω του κινητού. Η πραγματική πραγματικότητα άλλωστε είναι βαρετή.
Εμείς οι μεγάλοι αντί να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, γινόμαστε χειρότεροι από αυτά. Αναρωτήθηκε κανείς για την αναλογία πληθυσμού και κινητών; Να μην αναφερθούμε στα τάμπλετ και τους υπολογιστές γιατί θα ξεφύγουμε εντελώς. Οι περισσότεροι έχουν δυο μπορεί και τρία κινητά στην κατοχή τους, και η τεχνολογία τους βοηθάει να βάζουν δυο τρεις κάρτες στο καθένα. Φανταστείτε λοιπόν αυτή την καινούρια γενιά που έρχεται, και που εμείς οι μεγάλοι καταδικάζουμε με τον ψευτοπολιτισμό μας τι θα συναντήσει στο μέλλον. Το μέλλον του πολιτισμένου εθισμού είναι μπροστά μας σε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα που ζούμε σήμερα όπως βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία και ριζώνει μέσα μας μέχρι να μας εξαφανίσει. Τί θα μπορούσε να κάνει ο κάθε άνθρωπος αφού όλα είναι αποθηκευμένα στο κινητό του. Είμαστε όλοι ικανοποιημένοι ακριβώς γιατί είμαστε όλοι ένοχοι και συνδεμένοι μαζί του, και ας μας αλλάζει νοοτροπίες και συμπεριφορές που μας κάνουν ψυχρούς και εκρηκτικούς γιατί ζούμε με ανορθόδοξο τρόπο, έχοντας δονήσεις εγκεφαλικές ενώ είμαστε στάσιμοι.
Η ζωή σε προσπερνάει. Γιατί τη σπαταλάς σε οθόνες;
Όταν ήμουν παιδί έπρεπε να ανακαλύψω δημιουργικά παιχνίδια για να παίξω όπως βόλους, σχοινάκι, τρίλιζα, φτιάχναμε πατίνια με ρουλεμάν, μακριά γαϊδούρα και πολλά άλλα που ούτε κατά διάνοια γνωρίζουν τα σημερινά παιδιά. Έπρεπε να φτιάξουμε παιχνίδια για να παίξουμε και όταν χαλάγανε τα διορθώναμε μόνοι μας και έτσι μαθαίναμε να φτιάχνουμε και όχι να χαλάμε όπως σήμερα. Τα περισσότερα σημερινά παιχνίδια είναι μέσω κινητού. Τα σημερινά παιδιά γεννιούνται πανέξυπνα, στην πορεία όμως ακολουθούν λάθος διαδρομή και απομακρύνονται από την πραγματικότητα.
Γ. Ρεθυμνιωτάκης