Οι Δήμοι έχουν μπροστά τους προβλήματα και προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, που επηρεάζει τα αποθέματα νερού, είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
«Το νερό δεν έχει σύνορα, αλλά ούτε και κομματικές αποχρώσεις. Είναι διάφανο και ως τέτοιο πρέπει να μείνει», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, στον χαιρετισμό του στην Ημερίδα «Βιώσιμη Διαχείριση των Φυσικών Πόρων του Δήμου Αιγιαλείας», που διοργάνωσε την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023, η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας.
Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ επισημαίνει πως ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην εξαιρετική δουλειά που γίνεται στις ΔΕΥΑ της χώρας, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει μέσω της ΕΔΕΥΑ να συστηματοποιηθεί, έτσι ώστε «το νερό να φθάνει στις βρύσες των δημοτών πάντα, με ασφάλεια, καθαρό, χωρίς διαρροές και με ακόμη χαμηλότερο κόστος».
«Μετά και τις διορθώσεις που συμφωνήθηκαν κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ και της Ένωσης των ΔΕΥΑ, με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είναι ξεκάθαρο πως ο νόμος δεν αφορά σε ιδιωτικοποίηση του νερού, το οποίο είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό, υπό δημόσιο/δημοτικό έλεγχο.
Πρόσθεσε επίσης, ότι με τροποποιήσεις επί άρθρων στη Βουλή, διευθετήθηκαν θέματα που αφορούσαν σε πιθανές υποχρεωτικές συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ, αλλά και στη διαπίστωση της διαχείρισης ικανότητας των ΔΕΥΑ.
Αναφερόμενος στην επιλογή της Ρυθμιστικής Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο και την εποπτεία του νερού, ανέφερε εμφατικά ότι η εν λόγω αρχή, οριακά σήμερα ανταπεξέρχεται των καθηκόντων της λόγω υποστελέχωσης.
«Θα πάμε λοιπόν σε μια Αρχή, η οποία ξαφνικά θα αποκτήσει νερά, απορρίμματα, και αποχετεύσεις, χωρίς επαρκές προσωπικό, εμείς όμως θα αναζητούμε άμεσα το δίκιο μας ή και λύσεις στα προβλήματά μας, ανάμεσα σε αυτή την Αρχή και το αρμόδιο Υπουργείο», είπε ο κ. Παπαστεργίου, επαναλαμβάνοντας πως ο απαραίτητος έλεγχος και εποπτεία θα πρέπει να γίνεται από το ίδιο το Υπουργείο.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, με αφορμή την ημερίδα, αποσαφήνισε και πάλι τη θέση των Δήμων και των ΔΕΥΑ, ότι δεν έχει κανείς αντίρρηση σε ελέγχους και εποπτεία αναφορικά με τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες, σημειώνοντας όμως ότι εκκρεμούν πολύ σοβαρά προβλήματα που έπρεπε να προταχθούν, όπως η υποστελέχωση σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, αλλά και το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ.
Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το 2022 οι ΔΕΥΑ είδαν το ενεργειακό τους κόστος να ανεβαίνει κατά 120 εκατ. ευρώ, χωρίς ακόμα να ενισχυθούν ούτε με 1 ευρώ, αλλά και χωρίς να αυξήσουν την τιμή στο νερό ούτε με 1 ευρώ.
Ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε ότι: «Η ανακοίνωση για ενίσχυση με 25 εκατ. ευρώ, δυστυχώς ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Πού οι ΔΕΥΑ τοποθετούνται ανάμεσα στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, όντας ακόμη σε μια γκρίζα ζώνη; Θα πρέπει δηλαδή να είναι σαφές ότι οι επιχειρήσεις παροχής νερού παραμένουν υπό τον έλεγχο των δήμων, έχουν δημόσιο χαρακτήρα και ως τέτοιο πρέπει να τις δούμε. Και δεν είναι μόνο το νερό δημόσιο αγαθό, καθώς και τα δίκτυα θα πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο».
Οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ, έχουν μπροστά τους προβλήματα και προκλήσεις, λόγω της κλιματικής αλλαγής, που επηρεάζει τα αποθέματα νερού, φαινόμενο ορατό πλέον στα επιφανειακά νερά σε περιοχές της χώρας, και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους σε έργα μικρά και ευέλικτα, που θα αξιοποιούν τα πλημμυρικά νερά και τους χειμάρρους».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έκλεισε τον χαιρετισμό του με ένα κομβικό ζήτημα για τους δήμους, που αφορά στην υλοποίηση έργων ΑΠΕ, χρήσιμων και απαραίτητων, για τις ΔΕΥΑ και το περιβάλλον.