Απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος-Οι  υπηρεσίες που παρέχονται στα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειες τους είναι δωρεάν

Γράφει η Κική Κολοβέρου

 

Μια σημαντική κοινοτική μονάδα ψυχικής υγείας, που παρέχει ψυχοκοινωνική φροντίδα και υποστήριξη σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, ξεκίνησε να λειτουργεί στην Π.Ε. Ηλείας, στον Πύργο από το Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα Πρόληψης & Προαγωγής Υπηρεσιών Υγείας “Ίκελος”.

Βασικός στόχος λειτουργίας του Κέντρο Ημέρας, όπως τονίζει η κ. Κωνσταντίνα Σκέντζου, Κοινωνική Λειτουργός, μιλώντας στην “Πρωινή” είναι η ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους πολίτες μέσα στην κοινότητα. “Πιο συγκεκριμένα, η μονάδα έχει ως στόχους την παραμονή του λήπτη υπηρεσιών εντός της κοινότητας, την αποτροπή της κοινωνικής απομόνωσης και περιθωριοποίησής του, τη βελτίωση εκείνων των δεξιοτήτων και ικανοτήτων που επιτρέπουν την κοινωνική ενσωμάτωση και την αύξηση της διαπραγματευτικής / διεκδικητικής του ικανότητας, ώστε να ασκεί τα δικαιώματα του ως πολίτης. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Κέντρο Ημέρας είναι δωρεάν και μπορούν να εξυπηρετηθούν άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, οι οικογένειές τους και η κοινότητα ευρύτερα” επισημαίνει.

 

Οι βασικότερες από αυτές τις υπηρεσίες είναι:

  • Εκτίμηση αναγκών, εκπόνηση και εφαρμογή εξατομικευμένων σχεδίων φροντίδας και αποκατάστασης
  • Εκπαίδευση σε κοινωνικές και ατομικές δεξιότητες
  • Θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο
  • Προγράμματα υποστήριξης των οικογενειών και εφαρμογής ειδικών θεραπευτικών παρεμβάσεων
  • Προγράμματα εκπαίδευσης για το προσωπικό, νέους επαγγελματίες και εθελοντές
  • Προγράμματα ενημέρωσης της κοινότητας για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των προκαταλήψεων που σχετίζονται με τον αυτισμό και τις ψυχικές διαταραχές ευρύτερα
  • Υπηρεσίες Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας.

 

Η Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα της Μονάδας σύμφωνα με την κ. Σκέντζου, αποτελείται από Επιστημονικά Υπεύθυνη (ψυχολόγο), Ψυχίατρο παιδιών & εφήβων, Κοινωνική Λειτουργό, Ψυχολόγο, Λογοθεραπεύτρια, Εργοθεραπεύτρια, Νοσηλεύτρια, Διοικητικό προσωπικό.

Η Διεπιστημονική ομάδα του ΚΗ ΔΑΦ στα πλαίσια της διασύνδεσης του με την κοινότητα επισκέφθηκε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πύργου.

Στα πλαίσια της λειτουργικής του διασύνδεσης το Κέντρο Ημέρας αναπτύσσει δράσεις ενημέρωσης και συνεργασίας με άλλες Μονάδες Ψυχικής Υγείας, Φορείς/Μονάδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Κοινωνικές Υπηρεσίες του οικείου Τ.Ο.Ψ.Υ., καθώς και με λοιπούς κοινωνικούς εταίρους. Ήδη προς την κατεύθυνση αυτή η Διεπιστημονική ομάδα του νέου Κέντρου Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Νεαρών ενηλίκων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος Π.Ε. Ηλείας του Σωματείου “Ικελος” έχει πραγματοποιήσει ενημερωτικές επισκέψεις στο Κέντρο Υγείας Πύργου, το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), στην Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Πύργου, στην Κοινωνική Υπηρεσία του Γ.Ν. Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου», στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Πύργου, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης της πόλης κ.α. Στις συναντήσεις αυτές παρουσιάστηκαν οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στο ΚΗ ενώ συζητήθηκαν και πιθανοί τρόποι συνεργασίας.

Η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας παιδιών, εφήβων & νεαρών ενηλίκων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος Π.Ε. Ηλείας καλύπτεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Οι χώροι όπως έχουν διαμορφωθεί στο Κέντρο Ημέρας παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος του Πύργου.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας: Κέντρο Ημέρας παιδιών, εφήβων & νεαρών ενηλίκων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος Π.Ε. Ηλείας ΙΚΕΛΟΣ Διεύθυνση μονάδας: Λετρίνων 11, Πύργος, 27131 Email: khpirgos@somateio-ikelos.gr Τηλ.: 6957556719

.

 

 

Share on Pinterest