Όσα ανέφερε η Νίκη Κεραμέως για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, το επίδομα ανεργίας και τις συντάξεις

«Μόλις βγήκε το πιο θετικό ισοζύγιο από το 2001 ως προς το πόσοι έπιασαν δουλειά και πόσοι αποχώρησαν. Συνολικά 300.000 παραπάνω προσελήφθησαν, σας θυμίζω πως όταν ήρθαμε στα πράγματα είχαμε την ανεργία στο 18% και πλέον φαίνεται με επιβεβαιωμένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. να έχει πέσει κάτω από το 10%», επεσήμανε αρχικά η κ. Κεραμέως, διευκρινίζοντας ότι σε σχέση με τα παραπάνω στοιχεία το 54% αφορά θέσεις πλήρους απασχόλησης, το 36% μερικής απασχόλησης και το 9% εκ περιτροπής.

Επίδομα ανεργίας

Για νέα φιλοσοφία στο επίδομα ανεργίας με δύο βασικές αλλαγές μίλησε η Νίκη Κεραμέως. Ξεκαθάρισε πως στόχος είναι να γίνει πιο δίκαιο. Θέλουμε μια κοινωνία εργαζομένων και οχι ανέργων είπε χαρακτηριστικά.

«Η πρώτη έχει να κάνει με το πώς θα καταστεί πιο δίκαιο. Όλοι που εργαζόμαστε πληρώνουμε εισφορές ανεργίας. Άλλες πληρώνουν όσοι δουλεύουν 5 χρόνια κι άλλες όσοι δουλεύουν 5 μήνες, άλλες εισφορές πληρώνουν όσοι αμείβονται με 900 ευρώ κι άλλες με 1.400 ευρώ. Στόχος είναι να υπάρχει ένα βασικό επίδομα κι από πάνω ένα μπόνους που θα εξαρτάται από την ασφαλιστική ιστορία του προσώπου.

Η δεύτερη αλλαγή, σημείωσε, αφορά το ότι το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να γίνει εμπροσθοβαρές, δηλαδή να παίρνεις υψηλότερο ποσό τους πρώτους μήνες της ανεργίας και να βαίνει μειούμενο ώστε να σε κινητοποιήσει να βρεις εργασία. «Θέλουμε μια κοινωνία εργαζομένων και όχι ανέργων» τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Share on Pinterest
There are no images.