«Είχαμε κουραστεί να ρωτάμε γιατί ήταν χτυπημένος». Αναβιώνει από χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κατερίνης η φρικτή υπόθεση θανάτου του 21χρονου Πάρη, τροφίμου του περιβόητου ιδρύματος περίθαλψης αναπήρων «Αγιος Δημήτριος», στη Θεσσαλονίκη, με κατηγορούμενο έναν φροντιστή της δομής για θανατηφόρα σωματική βλάβη.

Το ίδρυμα έχει αρκετές φορές απασχολήσει τόσο τη Δικαιοσύνη όσο και τη δημοσιότητα για περιστατικά με θύματα τροφίμους. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση μάλιστα, έχουν παραπεμφθεί σε άλλη δίκη, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, άλλα 18 άτομα, μέλη της τότε διοίκησης και υπάλληλοι, για πρόκληση σωματικής βλάβης από συγκλίνουσα ενσυνείδητη αμέλεια από υπόχρεο διά παραλείψεως, άπαξ και κατά συρροή.

Χθες, ωστόσο, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης άρχισε να εξετάζει την υπόθεση για τον κατηγορούμενο ως φυσικό αυτουργό του θανάτου του Πάρη, που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Η δίκη ξεκίνησε σε φορτισμένο κλίμα με την κατάθεση της μητέρας του αδικοχαμένου 21χρονου. Οπως ανέφερε, έβλεπαν το παιδί διαρκώς χτυπημένο, αλλά όταν ρωτούσαν τους υπεύθυνους, εισέπρατταν δικαιολογίες…

«Είχα βαρεθεί να ρωτάω όταν το έβλεπα ότι είναι χτυπημένος. Μας έλεγαν ότι αυτοτραυματιζόταν και στην αρχή τούς πιστεύαμε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για την εικόνα που αντίκρισε μετά τον θάνατό του, περιέγραψε πως «ήταν πολύ χτυπημένος, από πάνω μέχρι κάτω, τον είχα δει στο νοσοκομείο πριν τρεις μέρες που είχε πάει για άλλη αιτία και δεν είχε τέτοια χτυπήματα. Αυτός που τον χτυπούσε έδειχνε ότι δεν σταματούσε. Δεν τον πήγα στο ίδρυμα για να μου τον σκοτώσουν», σχολίασε.

Η μητέρα του Πάρη στην κατάθεσή της αναφέρθηκε και στη μαρτυρία μιας άλλης μητέρας που της υπέδειξε τον κατηγορούμενο ως το πρόσωπο που τον χτύπησε, όπως και μιας υπαλλήλου, στην οποία αναφέρθηκε και ο πατέρας στην κατάθεσή του. Κατά την έναρξη της δίκης, ωστόσο, ο κατηγορούμενος φροντιστής δήλωσε αθώος στο δικαστήριο, ενώ ο συνήγορός του υποστήριξε ότι τα τραύματα προήλθαν από άλλον τρόφιμο με μια πλαστική παντόφλα.

Η δίκη διακόπηκε αργά το απόγευμα για να συνεχιστεί στις 21 του μήνα.

Share on Pinterest